Sunday, June 20, 2010

ၾကက္အစိမ္းေဖာက္ ဒံေပါက္

ၿမန္မာၿပည္ေနတုန္းကေတာ႔ ကြ်န္ေတာ္ ဒံေပါက္ကို မစားရရင္လည္း စားခ်င္လွခ်ည္ရဲ႔ မၿဖစ္ခဲ႔ဘူးေပမယ္႔ ႏိုင္ငံၿခားေရာက္ၿပီး သိပ္မၾကာခင္ ၿမန္မာၿပည္မွာ လုပ္သမွ် ရိုးရာ အစားအစာလို ၿဖစ္ေနတာမ်ဳိးေတြ အကုန္စားခ်င္တယ္ဆိုတဲ႔ အထဲမွာ ဒံေပါက္ လည္း ပါလာပါတယ္........တစ္ကယ္ေတာ႔ လြန္ခဲ႔တဲ႔ ေလးႏွစ္ေလာက္ကထိ ဒံေပါက္ မဆိုထားနဲ႔ အုန္းထမင္းေလာက္ဆိုရင္ေတာင္ ကြ်န္ေတာ္႔အတြက္ ေတာ္ေတာ္ခက္ခဲေနပါၿပီ.....လူဟာ ကိုယ္႔၀မ္းကိုယ္ေတာ႔ အငတ္မထားဘူး ဆိုသလိုပဲ တစ္ကယ္ စားခ်င္လာေတာ႔ ရွာၾကံေမးၿမန္းၿပီး လုပ္စား ရေတာ႔တာပါပဲ.....အစပိုင္းမွာေတာ႔ ဘယ္အဆင္ေၿပမလဲ.....ဒါေပမယ္႔ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ မၿဖစ္ၿဖစ္ေအာင္ လုပ္မယ္ ဆိုတဲ႔ စိတ္တဲ႔ အားၾကိဳးမာန္တက္ ၾကိဳးစားလိုက္တာ အထက္မီးေအာက္မီးနဲ႔ ဖုတ္တဲ႔ ဒံေပါက္တင္မက ရိုးရိုး ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ပါ အထက္မီးေအာက္မီးနဲ႔ ဖုတ္တဲ႔ ဒံေပါက္လို ခ်က္တတ္လာပါေတာ႔တယ္......

တစ္ကယ္ ခ်က္တတ္သြားေတာ႔လည္း သိပ္ခက္လွတယ္ရယ္လို႔ မဟုတ္ေတာ႔ သလို အထက္မီး ေအာက္မီး နဲ႔ ခ်က္တာ အဆင္ေၿပေနတာေတာင္မွ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ေၿပာင္းခ်က္တဲ႔အခါ ၄...၅ အိုး လႊင္႔ၿပစ္ရၿပီးမွ အဆင္ေၿပခဲ႔တဲ႔ ဒံေပါက္မိုလို႔ အတိအက်သာ ခ်က္ရင္ မ်က္စိမွိတ္ခ်က္ ကြက္တိထြက္မယ္ ထင္ပါတယ္......တစ္ေယာက္ေယာက္မ်ား ဒီနည္းနဲ႔ ခ်က္လို႔ အဆင္ေၿပ စားေကာင္းတယ္လို႔ ခံစားရရင္လည္း ကြ်န္ေတာ္ ေက်နပ္ ပီတိ ၿဖစ္ေနမွာ မလြဲပါ..................

ၾကက္သား အစိမ္းေဖာက္ ဒံေပါက္ (လူေလးေယာက္စာ)

Basmati ဆန္ ၃ ဗူး
ၾကက္သြန္ ဥ (တင္းနစ္ ေဘာလံုးေလာက္ ဆို ) ငါးလံုး
ၾကက္သား ေပါင္ ၄ ေပါင္
ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခါစား ရယ္ဒီမိတ္ ၂ ဗူး
ေထာပါတ္
ဒံေပါက္ မဆလာ
ဆန္ဆိုးေဆး အနီ ၊ အ၀ါ
သစ္ဂ်ပိုး ေလးေခါက္၊ ကရေ၀း ၆ ရြက္၊ ဖာလာ ေလးေစ႔၊ သီဟိုေစ႔ ၊ စပ်စ္သီး (အခ်ဳိးအစားကေတာ႔ ခ်က္သူရဲ႔ အၾကိဳက္ေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္)

အရင္ဆံုး ၾကက္သားကို အေရခြံဆုတ္ ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ၊ မဆလာေတြနဲ႔ ေရာနယ္ (ဒံေပါက္ မဆလာက ၆ ဇြန္းေလာက္ထည္႔ (ပိုၾကိဳက္ပိုထည္႔) မထည္႔ခင္ ငရုတ္ဆံုရွိရင္ ေထာင္းလိုက္အုန္း မဟုတ္ရင္ သူ႔ထဲပါတဲ႔ အစိေလးေတြက သဲေလးေတြလိုၿဖစ္ကနု္လိမ္႔မယ္)ၿပီးရင္ ေရခဲသေတၲာထဲ ထည္႔ထားလိုက္ပါ

ဒုတိယ ၾကက္သြန္ေတြကို ပါးပါး လွီးၿပီးေတာ႔ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ေၾကာ္ထားမယ္ .....ၿပီးရင္ ဇကာထဲ ထည္႔ၿပီး ထားထားလိုက္ပါ

တတိယက ဆန္ ပိုင္းကို လွည္႔မယ္....ဆန္က ထမင္းေပါင္းအိုးမွာပါတဲ႔ ဆန္ခ်ိန္ခြက္နဲ႔ သံုးခြက္ ကို သံုးပံု ပံု (တစ္ခြက္ တစ္ပံုေပါ႔) ဆန္ေတြကို ေရမေဆးခင္ ခြဲထားရမွာ........ၿပီးရင္ တစ္ပံုခ်င္း ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ၿပီး တစ္ပံု ကို အၿဖဴထည္ပဲ ထားၿပီး က်န္တာကို အနီနဲ႔အ၀ါ ေဆးဆိုး .....ေဆးဆိုးၿပီးရင္ အၿဖဴထည္ကို အရင္ဆံုး စကိုင္ပါမယ္.....

ဆန္ ထဲကို လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္၀က္ေလ်ာ႔ေလ်ာ႔ ဆားထည္႔မယ္ ၊ ေထာပါတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းထည္႔မယ္၊ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္နဲ႔ ဖာလာ တစိ ထည္႔မယ္ ၿပီးရင္ ၾကက္သား ႏွပ္ထားတဲ႔ အႏွစ္ သံုးပံု တစ္ပံု ယူထည္႔မယ္....အားလံုးထည္႔ၿပီးရင္ ေယာင္းမနဲ႔ သမေအာင္ နယ္ေပး .....နယ္ၿပီးသြားရင္ ထမင္းအိုးထဲကို ထည္႔ ....အဲဒီအေပၚကမွ သီဟိုေစ႔ စပ်စ္ေစ႔ ပဲေစ႔ ထည္႔မယ္(ပဲေစ႔က သံဗူးနဲ႔လာတဲ႔ အစိမ္းေရာင္ဗူး မရွိလည္း မထည္႔နဲ႔)

ၿပီးရင္ အ၀ါဆိုးထားတဲ႔ ဆန္ကို ဆန္အၿဖဴ စပ္သလိုပဲ စပ္ၿပီး အေပၚက ထပ္ထည္႔ပါမယ္........ဆန္၀ါေပၚမွာလည္း စပ်စ္ေစ႔ သီဟိုေစ႔ ထံုးစံအတိုင္းထည္႔ၿပီး အေပၚဆံုးက မွ အထက္ကဆန္ေတြလို စပ္ထားတဲ႔ ဆန္နီထည္႔ပါမယ္....

ၿပီးရင္ ေရလက္တဆစ္ စပါးလံုးတစ္ေထာက္စာေလာက္ေလ်ာ႔ထည္႔ၿပီး ေရေတြထည္႔ၿပီးေတာ႔မွ ႏွပ္ထားတဲ႔ ၾကက္သားေတြထည္႔မယ္.....ၿပီးရင္ တည္လိုက္လို႔ ရပါၿပီ

ထမင္းကို တက္သြားၿပီဆိုတာနဲ႔ ပလပ္ေပါက္ ခြ်တ္ၿပီး အေပၚက ၾကက္သားေတြကို ပန္းကန္ၿပားတစ္ခုထဲထည္႔ ၿပီးရင္ လင္ဗန္းလို ခပ္ၿပန္႔ၿပန္႔ ဗန္းတစ္ခုေပၚမွာ ထမင္းေတြကို သြန္ခ်လိုက္ပါ ......

ၿပီးရင္ အိုးထဲကို ထမင္းနည္းနည္းၿပန္ထည္႔ၿပီး အေစာပိုင္းက ေၾကာ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္၀က္ေလာက္ ထမင္းအေပၚမွာခင္းလိုက္ပါ ...ၾကက္သြန္နီေတြေပၚကမွ ၾကက္သားေတြ ထည္႔ ၿပီးရင္ ထမင္းတစ္၀က္ေလာက္ၿပန္ထည္႔ ......ဒါၿပီးရင္ က်န္တဲ႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ တစ္၀က္ေလာက္ကို အဲဒီထမင္းေပၚမွာ ထည္႔ၿပီးမွ ေနာက္ဆံုးက်န္ေနတဲ႔ ထမင္းတစ္၀က္ကို အေပၚက ထပ္ ခင္းလိုက္ၿပီးေတာ႔ ထမင္းအိုး ကို ခလုပ္မႏွိပ္ေတာ႔ပဲ ပလပ္ပဲ တပ္ၿပီး ဒီတိုင္း ငါးမိနစ္ေလာက္ထားလိုက္ပါ....ၿပီးရင္ ပလပ္ခြ်တ္ၿပီး ၁ နာရီေလာက္ ၿပစ္ထားလိုက္ရပါတယ္....ဒါဆို အထက္မီး ေအာက္မီးနဲ႔ ခ်က္တဲ႔ ၿမန္မာၿပည္က ဒံေပါက္လို ခြ်တ္စြတ္ထြက္ပါတယ္.....။

14 comments:

khin oo may said...

သိတ္ေကာငး္တယ္။ အေဖမယံုနိင္ဘူးၿဖစ္သြားမယ္။

khin oo may said...

၂၀၀၉ မွာ ၁၀ ပုဒ္ေတာင္ေရးသြားတာကိုး. ဟုိတစ္ေလာကဘေလာ႕ပိတ္ထားလုိ႕ မဖတ္လုိက္ရဘူး. ၿပန္မပိ္တ္နဲ႕ဦး. အခုေတာ႕အိပ္လုိက္ဦးမယ။္ ေနာက္ေန႕ၿပန္လာဖတ္မယ္။

Unknown said...

Thanks for your recipe.

hnin said...

Thanks for Sharing your recipe. I will try.

စႏၵကူး said...

စားခ်င္စရာေလး နီရဲေနတာဘဲ.. း))

MMNN-NNMM said...

ေရ လက္တဆစ္စာက စုစုေပါင္း ဘယ္ႏွဗူးေလာက္ျဖစ္မလဲ..ဆန္ျခင္ခြက္နဲ႔..

naungthu said...

ကြ်န္ေတာ္ ေနာက္တစ္ေခါက္ခ်က္မွ မွတ္ထားလိုက္ပါ႔မယ္.....တစ္ခါမွေတာ႔ အဲလို မွတ္မထားမိဘူး...ဟုတ္ေတာ႔ ဟုတ္ပါတယ္ လက္အတိုအရွည္မွ မတူၾကတာ :D

khin oo may said...

ေၿခာက္လမွ တစ္ခါေရးတာ wesheme က ဘယ္လုိလုပ္သိသြားတာလဲ။

http://wesheme.blogspot.com/

side bar list

naungthu said...

မသိဘူးေလ အဲဒါေတာ႔

MrDBA said...

ဒီတစ္ပါတ္ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ဗ်ာ .. ေက်းဇူးပါဘဲ။ ခ်က္နည္းသိခ်င္ေနတာၾကာျပီ။

naungthu said...

ခ်က္ၿပီးရင္လည္း အဆင္ေၿပ မေၿပ ေၿပာပါအုန္း အစ္ကို

kyaw linn said...

မသိလို ့ေမးပရေစ..ဗ်ာ.. ေရးထားတဲ့အထဲမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ လို ့ေတြ ့ရတယ္.. ဒိန္ခ်ဥ္ နဲ ့နယ္ရမွာလား .. ဒိန္ခဲ နဲ ့နယ္ရမွာလား ဆိုတာေလး ေၿပာပါဦး ... က်ေနာ္တို ့ဆီမွာ.. ဒိန္ခ်ဥ္ နဲ ့ပက္သက္တဲ့ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းေတြ က အမ်ားၾကီး ရွိလို ့ပါ..

naungthu said...

ဒိန္ခ်ဥ္ပါ ခင္ဗ်ာ

kyaw linn said...

ဒီဆိုက္(ဒ္)ေလးကိုသာမေတြ ့ရင္ ဒံေပါက္စားရဖို ့မၿမင္ဘူး.ၿပန္လည္ေၿဖေပးတဲ့အတြက္ေရာ...ဆိုက္(ဒ္)တင္တဲ့အတြက္ေရာ.ေက်းဇူးပါ ... ဘရို ...